miercuri, 6 martie 2013

Cartile ....

Cartile copilariei.
Ce carti v-au marcat in copilarie? Va mai amintiti cand bunicii va spuneau: "tu esti fata babei"sau "tu esti fata mosului". Va amintiti...... acele coperti, mirosul lor, placerea cu care ne uitam la ele, placerea de a citi cartile ce aveau ilustrate imagini, reprezentatii din poveste. Punguta cu doi bani (http://www.youtube.com/watch?v=jkobG5koLFw) , capra cu trei iezi..... va amintiti de Greuceanu, de fata ce a spus ca isi iubeste tatal ca sarea in bucate, va amintiti clasica introducere "A fost odata ca niciodata...". Eu nu am sa uit niciodata cartea cu povesti a lui Petre Ispirescu, groasa si gri.
Cartile adolescentei.
Cartile in care cuvintele sunt luate de imaginatia noastra si duse intr-un taram in care suntem personajul principal. Nu v-ar fi placut sa il cunoasteti pe Holden Caulfield, sa fiti Sally si sa patinati alaturi de el.
Carti care ne-au marcat, care si dupa ani ne raman in minte, propozitii care ne apar in gand. Imi plac discutiile "ïti mai amintesti cartea?". As discuta non-stop despre carti, as solicita parerea despre personajul preferat, despre cartea preferata. Cartea te schimba, cartea te purifica, cartea te vindeca.
Cum sa uti Cavalerul Inexistent al lui Italo Calvino, pe Anna Karenina, cum sa uiti actiunea din Mexic expusa intr-un mod captivant in Sarpele cu pene.
Cartile.... cartile nu se uita, cartile se citesc si te sprijina. Nimic nu se compara cu deschiderea unei carti, cumpararea unei carti.
Haideti ca maine sa ne cumparam o carte, sa citim o carte sa povestim o carte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu